İş Hukuku

İş Hukuku

İş Hukuku

İş Hukuku, İş hayatında olması muhtemel olumsuzlukları gidermeyi amaçlayan hukuk dalıdır. İş hukuku, işçi ile işveren arasındaki ilişkiyi düzenler. İş ilişkisinden kaynaklanan anlaşmazlıklarda, İş kanunu kapsamında iş mahkemeleri, iş hukuku kurallarına dayanarak, anlaşmazlıkları çözmeye çalışır.

İş Hukuku Neleri Kapsar?

Genel olarak iki ana bölümde incelenir. Yani iş hukuku, toplu iş hukuku ve bireysel iş hukuku olmak üzere iki ana esas üzerine kuruludur.

İş Davaları Sürecimiz Nasıl İşler?

İş hukukunun bir sonucu olarak iş davaları, işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıkları çözmekle görevlidir.

Hukuk büromuz, işçi ya da işverenin haklarını korumak adına, uzman kadrosuyla hizmet vermeye devam etmektedir.

Ancak 22.06.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabulucuk Kanunu gereği, herhangi bir sorunun mahkemeye taşınmadan önce, arabulucu kurumu aracılığıyla çözülmesi öngörülmüştür.

Bu kapsamda hukuk büromuz, arabulucu hizmeti sağlayarak, işçi ve işveren arsındaki sorunları çözmeyi amaçlamaktadır.

Arabulucu hizmetine rağmen uzlaşma sağlanamazsa, her iki taraf da dava hakkını kullanacaktır. Hukuk büromuz bu aşamada, her iki tarafın hakkını korumak üzere süreci yakından takip eder.

Davanın temyiz edilmesi, istinaf ve Yargıtay aşamalarında da müvekkillerimizin yanındayız.

Davalarınız ile ilgili veya bizden istediğiniz hizmetler ile ilgili detaylar için huseyinkarabag.av.tr Web Sitemizden iletişim kanallarından bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

İş Hukukunun Özellikleri Nelerdir?

İş hukukunun özellikleri aşağıda detaylı bir şekilde sıralanmıştır:

  1. Öncelikli kural, işverenin işçinin emeğinin karşılığını vermesidir. İşçinin hak ettiği ücreti ihmal etmemelidir. İş kanununda bu durum, sözleşmede belirlenen sürelerle ifade edilmiştir. Çünkü sözleşmeye bağlı olarak işçi; günlük, haftalık ya da aylık ücret almaya hak kazanmış olabilir.
  2. İş hukuku kapsamında, işçi ile işveren arasında yaşanan uyuşmazlıklarda kanun genelde işçi lehine karar verir. Daha doğrusu işçi lehine yorum yapmaya çalışır.
  3. İş hukukunda işçinin şahsı önemlidir ve önceliklidir. Yani işçi ile işveren arasında yapılan sözleşme, karşılıklı sorumlulukların yerine getirilmesi esasına dayanır.
  4. Bu hukuk dalı karma özellikler taşır. Çünkü işçi ile işveren arasındaki karşılıklı ilişki, özel hukuka ait kriterler de taşır. Yani herhangi bir uyuşmazlıkta kanunlar çerçevesinde mahkemelerden önce devlet de müdahalelerde bulunur. Mesela sigortası eksik yatan bir işçinin, SGK Kurumuna şikayetine istinaden, işverene ceza kesilmesi durumu örnek olarak gösterilebilir.

İş hukuku ile ilgili mevzuat metnini, www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.4857.pdf bağlantısından inceleyebilirsiniz.

Bireysel İş Hukuku Nedir ?

İşçi sayısı 50 kişiden az olan işletmeler için geçerli hukuk alt dalıdır. Küçük işletmelerdeki işçi ile işveren arasındaki ilişkiyi düzenler. Hizmet sözleşmesinin hazırlanması, çalışma koşulları, komisyon, ikramiye, ek ödemeler, sosyal haklar, işten ayrılma ve tazminat gibi konuları ele alır.

Karabağ Hukuk Bürosu olarak, deneyimli ve alanında uzman avukat kadromuzla, işveren ve işçi arasındaki sorunların giderilmesi için çalışıyoruz.

Toplu İş Hukuku Nedir ?

Çalışan sayısı 50 kişiden fazla olan şirketler ve işyerleri için geçerli olan hukuk alt dalıdır. Bireysel hukuktan farklı olarak, toplu iş sözleşmeleri ve sendika konuları da bu hukuk dalının kapsamı altındadır.

İş kanunu maddelerini uygulamakla görevli sendikalar, işçinin ve işverenin haklarını korumakla görevlidirler.

Hakların korunması bazında sendikaların yeterli gelmediği durumlarda, hukuk kuralları devreye girer. Yani işçi ve işveren dava haklarını kullanırlar.

İş Hukuku Sıkça Sorulan Sorular

İşçi, işveren, sendika ve dernekler ve SGK gibi kurumlar arasındaki ilişkiyi düzenleyen hukuk dalıdır.

4857 sayılı İş Kanununun 17. Maddesi, ihbarlı fesih demektir. Bu maddeye dayanarak işveren işçiyi işten çıkarırsa, işçinin hiçbir kusuru olmadığı kabul edilir.

Avukat yardımıyla ve noter kanalıyla, sorunun kaynağı ilgili tarafa ihtarname yardımıyla bildirilir. Yani yasal uyarı yapılır. Daha sonra taraflar arasında arabulucu hizmeti sağlanır. Arabulucu hizmetinden de sonuç alınamazsa, dava açma yoluna gidilir.

50 kişiden az kişinin çalıştığı küçük işletmelerdeki, işçi ile işveren arasındaki kuralları belirleyen hukuk dalıdır.

Av. Hüseyin Karabağ
Çevrimiçi
Av. Hüseyin Karabağ
Merhaba.
Nasıl yardımcı olabiliriz?